Gemaakt met AI Labels op Instagram en Facebook

Picture of Marnix Blevi
Marnix Blevi

founder | web designer | ux specialist

meer info

Wat Zijn ‘Gemaakt met AI’ Labels?

In een tijdperk waar technologie snel evolueert, nemen socialemediaplatformen zoals Instagram en Facebook maatregelen om transparantie te waarborgen. Meta, het moederbedrijf van deze platformen, heeft onlangs ‘Gemaakt met AI’ labels geïntroduceerd voor content die met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt of bewerkt. Deze labels zijn ontworpen om gebruikers te informeren en beschermen tegen mogelijke misleiding door AI-gegenereerde beelden en audio.

 

 

Waarom Deze Maatregel?

De beslissing om AI-content te labelen komt voort uit zorgen over de groeiende impact van deepfakes en andere door AI gemanipuleerde media. Deepfakes zijn video’s waarin AI-technologie wordt gebruikt om mensen dingen te laten zeggen of doen die ze in werkelijkheid nooit hebben gedaan. Hoewel Meta aanvankelijk sterk gericht was op het verwijderen van deze deepfakes, bleef andere AI-gemanipuleerde content vaak onder de radar.

Om deze lacune te dichten, heeft Meta besloten om alle met AI gemaakte of bewerkte posts te voorzien van een speciaal label. Dit is deels mogelijk gemaakt door het gebruik van watermerken die door grote aanbieders van AI-tools aan hun creaties worden toegevoegd. Daarnaast zijn er extra waarschuwingen voor digitaal aangepaste beelden, video’s of geluidsfragmenten met een hoog risico op misleiding.

 

Hoe Werkt Het Labelen van AI-Content op Instagram en Facebook?

 

Automatische Labeling

Content gemaakt met Meta’s eigen AI-software wordt automatisch gelabeld met “AI-content” of krijgt een zichtbaar watermerk met “Bedacht met AI”. Ook content die AI-signalen bevat van externe AI-tools wordt automatisch voorzien van het label “Gemaakt met AI”.

 

Handmatige Labeling

In gevallen waar AI-signalen niet automatisch worden gedetecteerd, moeten gebruikers de content zelf labelen als “Gemaakt met AI”. Dit is vooral belangrijk voor fotorealistische video’s en realistisch klinkende audio die digitaal is gegenereerd of bewerkt.

 

Belang van Transparantie en Vertrouwen

Het labelen van AI-gegenereerde content speelt een cruciale rol in het opbouwen van transparantie en vertrouwen op socialemediaplatformen. Door gebruikers te informeren over de oorsprong van de content die ze zien, neemt de kans op misleiding af. Dit is vooral relevant in een tijd waarin visuele en audio content een grote invloed heeft op de manier waarop we informatie consumeren.

 

Reacties van Gebruikers en Creatievelingen

De invoering van deze labels heeft uiteenlopende reacties uitgelokt. Veel gebruikers zijn opgelucht dat er meer transparantie komt, terwijl anderen sceptisch blijven over de effectiviteit van de labels. Er zijn ook zorgen over hoe deze veranderingen van invloed kunnen zijn op creatievelingen die AI gebruiken voor artistieke doeleinden.

 

Toekomstige Stappen van Meta

Meta’s beslissing om AI-gegenereerde content te labelen is een stap in de goede richting om de integriteit van informatie op sociale media te waarborgen. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze verandering in de praktijk werkt en of andere platformen soortgelijke maatregelen zullen nemen. Met belangrijke verkiezingen wereldwijd in aantocht, is deze maatregel ook cruciaal in de strijd tegen desinformatie.

 

AI door AI

 

Conclusie

De invoering van ‘Gemaakt met AI’ labels door Facebook en Instagram markeert een belangrijke stap naar meer transparantie en bescherming op sociale media. In een tijdperk waarin digitale misleiding steeds geavanceerder wordt, bieden deze labels een extra laag van bescherming voor de online gemeenschap. Blijf alert en geïnformeerd over de manieren waarop content wordt gecreëerd en gedeeld op sociale media.

Delen

samenwerken?

Leren wat AI kan beteken voor jouw bedrijf?

web design praso sint-niklaas

kom vrijblijvend langs

Startersdeal

20% korting

van 15/09 tot 15/10

formulier verzonden

Wij sturen een bevestiging per mail, bekijk uw spamfolder als hij niet onmiddellijk aankomt.